Λογοτεχνία - Δημοτική Εκπαίδευση
Η λογοτεχνία, ως σημαίνον αισθητικό και μορφωτικό αγαθό, εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής παιδείας, ενώ συγχρόνως καταδεικνύει την ιδιαίτερη γλωσσική και πολιτισμική φυσιογνωμία ενός λαού.Η ενασχόληση με τα λογοτεχνικά κείμενα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος, παρέχει τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των μαθητών στη διαδικασία της γνώσης, ως κοινότητας αναγνωστών και ερμηνευτών, διευρύνει τον ορίζοντα των εμπειριών και το βάθος της ευαισθησίας τους, οξύνει το γλωσσικό αισθητήριο και το αισθητικό τους κριτήριο, αναπτύσσει τη φαντασία και την κριτική-ερμηνευτική τους ικανότητα.
Συνεπώς, η λογοτεχνία καθιστά τους μαθητές ικανούς να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα στις πολυειδείς όψεις και εκδοχές της, και να παίρνουν κριτική θέση απέναντι σε ζητήματα της ατομικής και κοινωνικής ζωής, ενώ ο ανατρεπτικός της χαρακτήρας την καθιστά επίσης ένα γνωστικό αντικείμενο ενδεδειγμένο για παιδιά και εφήβους, στο πλαίσιο ενός σχολείου που σέβεται τη νεότητα και ενισχύει την "περιέργεια" και την "αμφισβήτηση".
Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας υλοποιείται στο μάθημα των Ελληνικών, με την εφαρμογή διδακτικών ενοτήτων Λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, ποσοστό 5% - 10% του διδακτικού χρόνου του μαθήματος των Ελληνικών θα αφιερώνεται για την εφαρμογή διδακτικών ενοτήτων Λογοτεχνίας, σε όλες τις τάξεις. Σύμφωνα με τον διδακτικό χρόνο του μαθήματος των Ελληνικών σε κάθε τάξη, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί, ετησίως, σε 22-44 διδακτικές περιόδους στις Α΄ και Β΄ τάξεις, 18-36 διδακτικές περιόδους στις Γ΄ και Δ΄ τάξεις και 16-32 περιόδους στις Ε΄ και Στ΄ τάξεις.